Šta je zapravo single malt viski?

Single malt viski je vrsta viskija koja se sastoji isključivo od vode, ječmenog slada i kvasca. Njegov kvalitet se određuje različitim faktorima, poput vrste ječma, korišćene vode, načina pečenja slada i vremena sazrevanja u bačvama. U ovom blog postu ćemo se fokusirati na pojedinosti o single malt viskiju, od njegovog porekla do njegove proizvodnje i najpoznatijih brendova.

Single malt viski prvi put se proizveo u Škotskoj, tačnije u oblasti Speyside. Prema škotskom zakonu, da bi se smatrao single malt viskijem, mora se proizvesti isključivo u Škotskoj. Osim toga, mora biti proizveden od isključivo jedne destilerije i ne sme se mešati sa drugim viskijima.

Single malt whiskey

Postupak proizvodnje single malt viskija počinje sušenjem slada u peći. Postupak se naziva pečenje slada, a njegov cilj je da se oslobodi sladu prirodni šećer koji se kasnije pretvara u alkohol. Nakon pečenja, slad se dodaje vodi i kvascu u veliku drvenu bačvu, koja se zove kaca. Ova smesa se naziva "wort" i predstavlja sirovinu za dalju proizvodnju viskija. Nakon što se "wort" ohladi, dodaje se kvasac, koji pokreće fermentaciju. Fermentacija traje oko 48 sati i tokom nje, šećeri iz slada se pretvaraju u alkohol. Ovaj proces stvara sirovi viski koji se zatim destiluje.

Nakon destilacije, sirovi viski se stavlja u drvene bačve radi sazrevanja. Za single malt viski se obično koriste bačve od hrasta, koje se prethodno koristile za sazrevanje burbona ili šeri vina. Viski obično sazreva od najmanje tri godine do deset ili više godina, što utiče na njegov ukus i arome.

Kada se viski smatra dovoljno sazrelim, on se flašira i pušta u prodaju. Najpoznatiji brendovi single malt viskija su Glenfiddich, Macallan i Lagavulin. Oni se smatraju najkvalitetnijim viskijima na svetu, iako su često i najskuplji.

Ukratko, single malt viski je jedinstvena i prepoznatljiva vrsta viskija koja se sastoji isključivo od vode, ječmenog slada i kvasca. Njegov kvalitet zavisi od mnogih faktora, poput vrste ječma, korišćene vode, načina pečenja slada i vremena sazrevanja u bačvama. Škotska je dom ovog vrhunskog alkoholnog pića, a najpoznatiji brendovi uključuju Glenfiddich, Macallan i Lagavulin.

Osim što se single malt viski smatra najkvalitetnijim viskijem na svetu, on takođe ima vrlo karakterističan ukus i arome. U zavisnosti od proizvođača i načina sazrevanja, single malt viski može imati različite note, poput slatkastih, voćnih, drvenih, dimnih, slanih i drugih aroma. Zato je važno pronaći onaj koji vam najbolje odgovara.

Kada birate single malt viski, trebalo bi da obratite pažnju na godinu proizvodnje, jer što je stariji, to je obično bolji. Takođe, trebalo bi da razmotrite i poreklo, vrstu bačve u kojoj je sazrevao i da li je proizveden od organskog ili konvencionalnog ječma.

U svakom slučaju, ako tražite viski koji će vam pružiti pravo zadovoljstvo, a istovremeno vas iznenaditi bogatim ukusom i aromama, single malt viski je pravi izbor. Saznajte više o njemu i pronađite onaj koji vam najviše odgovara, uživajte u ovoj ukusnoj čašici.


Ostavite komentar

Imajte u vidu da komentari moraju biti odobreni od strane moderatora.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.