Alkohol i voda

Viski u najvećem procentu sadrži alkohol (etil alkohol ili etanol – C2H5OH) i vodu, dok manje od jednog procenta čine supstance aroma i ukusa. Međutim, alkohol umrtvljuje i inhibira u određenoj meri naše receptore ukusa, naročito u pićima u kojima je njegov procenat veći od 40%. Stoga je u nekim slučajevima poželjno dodati par kapi vode u viski jer se time otvara ceo spektar ukusa i intenziviraju se arome.

Ovo ipak ne važi za sve viskije. Stariji ili slabiji viskiji mogu da izgube nežne ukuse ukoliko im se doda voda.

KOLIKO VODE DODATI?

Na žalost nema pravila, odnosno jedino pravilo je pravilo pokušaja i učenja na greškama. Dodavanje vode je veoma individualna stvar i količina koja važi za jednu osobu ne mora nužno značiti da je jedina ispravna ili prava. Najbolje je naći sopstveni balans i voditi beleške nakon svakog razblažavanja o notama mirisa i ukusa.

KOJI TIP VODE?

Najidealnije bi bilo dodati vodu koju je destilerija koristila za proizvodnju viskija. Kako je ovo skoro i u najvećem broju slučajeva nemoguće, druga najbolja opcija je dodati vodu koja nema nikakvog ukusa kao što je filtrirana voda sa česme ili flaširana izvorska voda. Jače mineralne vode zbog svojih sastojaka mogu uticati na ukus viskija, pa bi njih trebalo izbegavati.

Ukoliko je moguće, najbolje bi bilo koristiti vodu koja je na sobnoj temperaturi.

EFEKAT PRILIKOM MEŠANJA

Kako viski i voda imaju različitu gustinu, prilikom dodavanja vode u viski moguće je videti momenat mešanja tečnosti koji izgleda kao da se uljane žilice razvdajaju prilikom dodavanja vode. Ovo je efekat više fizičke nego hemijske prirode, i nakon što se alkohol i voda izmešaju, žilice više nisu vidljive.

Još jedan mogući efekat je zamućenje viskija – s obzirom da su u viskiju neke komponente rastvorljive u etanolu ali nisu i u vodi. Stoga je nakon što se doda par kapi vode, potrebno neko vreme dok se komponente ponovo vežu za alkohol i viski postane proziran.

ZA ILI PROTIV LEDA?

U nekim regionima je veoma popularno mešanje single malt-ova sa sodom i ledom. Za degustacije bi ovo ipak bilo poželjno izbegavati. Led kao i alhokol inhibira čula ukusa i zatvara arome viskija, čineći ih težim za uočavanje.

Reference:

  1. https://www.whisky.com/
  2. Whisky – A tasting course by Eddie Ludlow
  3. https://www.kegworks.com/

Ostavite komentar

Imajte u vidu da komentari moraju biti odobreni od strane moderatora.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.