Burbon - sladak ukus Amerike u čaši

Burbon viski je jedan od najpopularnijih i najprepoznatljivijih alkoholnih pića u svetu, čija istorija seže sve do 18. veka. I ako postoji veza između imena ovog viskija i imena francuske kraljevske dinastije Bourbon, burbon viski je dobio ime po Burbon County-u u državi Kentaki, gde se prvi put proizveo ovaj tip viskija.

Postoji nekoliko regija u SAD-u poznatih po proizvodnji burbona, uključujući države Kentaki, Tenesi, Indijanu i Teksas. Postoji više od 200 brendova burbona, ali se država Kentaki se smatra rodnom grudom i ovde se proizvodi više od 95% svetskog burbona, kao što su Buffalo Trace, Four Roses, Maker's Mark i Woodford Reserve.

Woodford reserve distillery

Proces proizvodnje burbona počinje sa mešanjem kukuruznog žita, ječma, pšenice i raži, a ova mešavina se naziva "meša" ili "žitarica". Meša se melje u brašno i meša sa vodom, a zatim se dodaje kvasac da bi se započeo proces fermentacije. Nakon fermentacije, dobijena smesa se destiluje u bakarnom kazanu, a zatim se burbon stavlja u hrastove bačve da sazri.

Burbon mora biti stavljen u bačve belog hrasta koje su prethodno nagorele iznutra, kako bi dobili karakterističnu aromu i boju. U SAD-u, zakonom je propisano da se burbon mora sazrevati najmanje dve godine, dok se neka premium izdanja sazrevaju i preko 20 godina. Najskuplji burbon na svetu je Pappy Van Winkle's Family Reserve 23 Years Old, koji se prodaje za preko 3000 dolara po flaši.

Zakonski propisi u Sjedinjenim Državama zahtevaju da burbon viski mora da sadrži najmanje 51% kukuruza u mešavini žitarica. Takođe, mora da se proizvodi u Sjedinjenim Državama, da bi bio nazvan burbon viski.

Burbon viski ima jedinstven ukus koji zavisi od sastojaka, procesa proizvodnje i zrenja. Ukus je sladak, sa primesama vanile, karamele, hrasta, đumbira i začina. Aroma je bogata i kompleksna, sa notama voća, hrasta i začina.

Evan Williams

Burbon se najčešće poslužuje kao aperitiv, a može se piti i uz određene vrste hrane, najbolje ide uz jela od mesa i roštilj. Poslužuje u čašama za viski ili u kockastim čašama, kako bi se istakla njegova lepa boja i tekstura...

Deset najpoznatijih brendova burbona u svetu:

  1. Maker's Mark - Ovaj burbon proizvodi se u Loretto, Kentucky i poznat je po svojoj crvenoj vosak kapici na vrhu boce.

  2. Jim Beam - Ovaj burbon se proizvodi u Clermontu, Kentucky i jedan je od najprodavanijih brendova burbona u svetu.

  3. Wild Turkey - Ovaj burbon proizvodi se u Lawrenceburgu, Kentucky i poznat je po svom visokom sadržaju alkohola.

  4. Woodford Reserve - Ovaj burbon proizvodi se u Versaillesu, Kentucky i poznat je po svom luksuznom ukusu.

  5. Buffalo Trace - Ovaj burbon proizvodi se u Frankfortu, Kentucky i jedan je od najstarijih američkih destilerija.

  6. Four Roses - Ovaj burbon proizvodi se u Lawrenceburgu, Kentucky i poznat je po svom slatkom ukusu i cvetnoj aromi.

  7. Knob Creek - Ovaj burbon proizvodi se u Clermontu, Kentucky i poznat je po svom jakom ukusu i aromi.

  8. Evan Williams - Ovaj burbon proizvodi se u Louisvilleu, Kentucky i jedan je od najprodavanijih brendova burbona u svetu.

  9. Bulleit - Ovaj burbon proizvodi se u Louisvilleu, Kentucky i poznat je po svom visokom sadržaju žitarica.

  10. Elijah Craig - Ovaj burbon proizvodi se u Bardstownu, Kentucky i poznat je po svom bogatom ukusu i aromi.


Ostavite komentar

Imajte u vidu da komentari moraju biti odobreni od strane moderatora.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.