Da li viski može da se pokvari?

Da li viski ima rok trajanja? Da li može da se pokvari? I ako može, kako prepoznati? 

KAKO SE ČUVA NEOTVOREN VISKI? 

Za razliku od vina, viski u neotvorenim flašama ne postaje vremenom bolji. Sazrevanje viskija se odvija isključivo u buradima u neposrednom kontaktu sa hrastovim drvetom. Stoga, nakon flaširanja neotvoreni viski može da stoji neograničeno, ukoliko su ispunjeni uslovi za očuvanje pakovanja.

Flaše se čuvaju uspravno, jer se čepovi za viski ne zatvaraju tako čvrsto kao čepovi od vina, naročito ako su u pitanju čepovi od plute. Nakon dužeg vremena u visokoj koncentraciji alkohola, ovaj tip čepova može početi da se razgrađuje i uticati na ukus viskija. Takođe, flaše je potrebno čuvati zaklonjene od sunčeve svetlosti, jer ultraljubičasti zraci vremenom izbeljuju pigmente boje. 

Za kolekcionare koji žele da čuvaju viski duže vreme, postoji još nekoliko bitnih faktora. Temperatura prostorije u kojoj se duže čuva viski bi trebalo da bude niža od sobne, čime se minimizuje mogućnost isparavanja i kod fabrički zatvorenih flaša. U nekim slučajevima se praktikuje dodatni čep preko postojećeg, uz oprez od oštećenja originalnog jer bi to uzrokovalo smanjenje vrednosti flaše. Flaše za navojnim čepom se moraju ručno zatezati, pošto se vremenom ovaj tip čepova sam olabavljuje te dolazi do povećanog isparavanja. Ukoliko se flaše skladište u prostorijama sa visokom količinom vlage, praksa je hermetičko zatvaranje u tankoj plastičnoj kesi bez plastifikatora i drugih hemikalija, jer mogu izbeliti nalepnicu i uticati na aromu viskija kroz čep. 

ŠTA SE DEŠAVA NAKON OTVARANJA? 

Isprva alkohol počinje da isparava i ukus viskija postaje mekši. Dalje, kako vazduh u flaši sadrži aktivne gasove, dolazi do spore reakcije sa aromatičnim supstancama viskija i vremenom do promene ukusa. 

U cilju sprečavanja ovih promena, najčešće se smanjuje kontakt viskija sa vazduhom presipanjem u manju flašu, čime se životni vek viskija produžava i za nekoliko meseci. Dekanteri nisu pogodni jer najčešće čepovi ne zatvaraju viski dovoljno čvrsto, te vazduh nastavlja da cirkuliše. 

Otvoreni viski ima rok trajanja između šest meseci i dve godine, što zavisi od odnosa vazduha i viskija u flaši. Većina stručnjaka procenjuje da polovina flaše otvorenog viskija može trajati između 1 i 2 godine, dok je za četvrtinu flaše viskija taj period između 3 i 4 meseca. 

KADA JE PREKASNO ZA VISKI?

Ukoliko je došlo do promene boje, pojave čudnog mirisa, blago metalnog ukusa ili pak taloga na dnu flaše, najverovatnije viski više nije siguran za piće. Ovaj tip promena je uglavnom posledica pojave bakterija ili plesni, kada je koncentracija alkohola postala dovoljno niska zbog isparavanja.  

 

Reference:

  1. https://www.whisky.com/
  2. https://scotchwhisky.com/
  3. https://www.doesitgobad.com/
  4. https://whiskeybon.com/

Ostavite komentar

Imajte u vidu da komentari moraju biti odobreni od strane moderatora.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.