Lagavulin - Destilerija sa dušom koja se preliva u svaku kapljicu

Dragi ljubitelji viskija i dobrodošli nazad na Viski Blog! Danas ćemo se posvetiti jednoj od najcenjenijih destilerija u svetu viskija - Lagavulin. Ova čarobna destilerija sa sedištem na ostrvu Islay u Škotskoj nosi sa sobom bogatu istoriju i jedinstven karakter koji je čini jednom od najpoznatijih imena u svetu viskija.

Istorija i Poreklo

Lagavulin destilerija ima duboko ukorenjene korene koji sežu unazad više od dva veka. Osnovana 1816. godine, ova destilerija je deo škotske viski tradicije od samih početaka. Nalazi se na južnoj obali ostrva Islay, gde se susreću talasi Atlantskog okeana i mirna voda zaliva Lagavulin. Ova kombinacija morskog vazduha i vode, zajedno sa tradicionalnim načinima destilacije, daje Lagavulin viskiju jedinstvenu i prepoznatljivu aromu.

Lagavulin distillery

Šta Lagavulin čini specifičnim?

Jedna od prvih stvari koja čini Lagavulin viski specifičnim je njegova karakteristična i izražajna nota dima. Ova destilerija koristi metodu sušenja ječma pre destilacije koja uključuje dimljenje ječma preko tresetnih gnezdova. To daje viskiju duboku i bogatu dimljenu notu, što je postalo zaštitni znak Lagavulina.

Osim toga, Lagavulin je poznat po svom bogatom telu i složenim notama koje se razvijaju tokom starenja u hrastovim bačvama. Arome meda, voća, slanih morskih nota i nota začina čine Lagavulin viski prepoznatljivim i nezaboravnim.

Redovne i Specijalne Edicije

Lagavulin nudi širok spektar viskija koji će zadovoljiti svačije nepce. Njihova osnovna izdanja obuhvataju 16-godišnji izraz, koji je postao klasika među ljubiteljima viskija. Ovaj viski ima sve karakteristike koje čine Lagavulin prepoznatljivim, sa notama dima i slatkoće koje se savršeno dopunjuju.

Pored toga, destilerija redovno izdaje i specijalne edicije koje privlače pažnju kolekcionara i strastvenih ljubitelja viskija. Ove edicije mogu varirati po starosti, karakteristikama i metodama starenja, pružajući jedinstvene i neponovljive ukuse.

Neke od najpoznatijih specijalnih edicija uključuju Lagavulin Distiller's Edition, koja je dodatno sazrela u bačvama od Pedro Ximénez šeri vina, pružajući bogatije i sladje note. Takođe, tu je i godišnja izdanja kao što su Lagavulin 12 godina i Lagavulin 8 godina, koja pružaju različite doživljaje sa svakim novim izdanjem.

U zaključku, Lagavulin destilerija je pravo blago škotskog viskija, sa bogatom istorijom, jedinstvenim karakterom i spektrom viskija koji će zadovoljiti sve ukuse. Bez obzira da li ste ljubitelj dimljenih nota ili preferirate slatke i voćne arome, Lagavulin ima nešto za svakog viski entuzijastu. Ne zaboravite da posetite njihovu destileriju na ostrvu Islay i doživite čaroliju Lagavulin viskija iz prve ruke.


Ostavite komentar

Imajte u vidu da komentari moraju biti odobreni od strane moderatora.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.