Osnovne vrste viskija

Viski kao jedno od najpopularnijih i slobodno možemo reći elitnih alkoholnih pića, predstavlja pravu senzaciju ukusa i zadovoljstva na tržištu istih. Kao jedan veoma širok pojam, viski je neminovno jedna od prvih asocijacija na kvalitet, skupocenost i prestiž žestokih pića.

Viski pruža mogućnost da se blisko personalizuje i učini baš onakvim kakva ga jedna individua poželi, i baš onako kako hoće da uživa u njemu.

Ova mogućnost se profiliše na razne načine, npr. kroz mešanje viskija sa vodom, što smo detaljno objasnili u jednom od naših artikala na Viskipediji.

Sa druge strane, ovog puta ćemo se baviti proizvodnjom samog viskija, kao i njegovim najpoznatijim vrstama i sortama. Baš ovaj mnogobrojni izbor viskija ga čini izuzetno personalizovanim i individualnim, što retko koje drugo alkoholno piće može da pruži.

PROIZVODNJA VISKIJA I NJEGOVE OSNOVNE VRSTE

S obzirom da je viski globalno poznato i popularno piće, ono je i veoma strogo regulisano i preformulisano u razne vrste, klase i tipove viskija. Najosnovnije o proizvodnji viskija što treba da znate jeste da njegov ukus kao i tip preliminarno zavisi od žitarice od koje se pravi. Najčešći sastojci u vidu žitarica su ječam, raž, ovas, kukuruz i naravno pšenica. Osim prema žitaricama, vrste viskija variraju prema alkoholnom sadržaju, kvalitetu, načinu pripreme i očuvanju pića, kao i količine vode koja se meša sa količinom alkohola.

Glavna osnovna podela je malt viski – piće od ječmenog slada i grain viski – piće od bilo koje žitarice. U okviru ove dve podele postoji bezbroj drugih podvrsta.

Način proizvodnje viskija koji možda i zvuči poznato, jeste destilovanje alkoholnog pića da bi došlo do najpovoljnijeg ukusa.

Klase, vrste i tipovi viskija su definitivno mnogobrojni i raznovrsni, a mi ćemo se baviti onim najpopularnijim i najaktuelnijim, single malt, burbon i blended viskijem.

SINGLE MALT VISKI

Dva glavna sastojka su najpre ječmeni slad koji daje glavni užitak ukusa single malt viskija i voda. Proces pripreme ovog tipa viskija je komplikovan, iako se svodi na samo dva sastojka. Proizvođači striktno prate osam koraka preparacije u koje uključuju malting, mešanje, filtriranje sastojaka kao i pripremu čistog alkohola. Scotch je najpoznatija ‘pod vrsta’ viskija i proizvodi se u Škotskoj, zemlji porekla ovog alkoholnog pića. Pored škotskog, u našoj ponudi možete naći italijanski, indijski, irski, australijski viski, kao i mnoge druge varijacije ovog pića.

BURBON VISKI

Burbon viski je za razliku od single malta, mešavina raznih žitarica. Caka u proizvodnji burbona leži u izboru žitarica, a cilj je da se pronađe što bolji miks/recept. Naravno, ako ste ljubitelj burbon viskija onda je na Vama da pronađete svoju idealnu kombinaciju ukusa i shvatite koji je tip burbona za vas.

Ono što burbon čini prepoznatljivim jeste što sadrži minimum 51% kukuruza, a ostatak žitarica je najčešće u kombinaciji ječma, raži i pšenice. Da bi burbon bio zaista dobar i kvalitetan i da bi ga uopšte mogli nazvati burbonom, mora da leži bar godinu dana u buradima u Kentakiju, a prosečno vreme odležavanja burbon viskija je od 4 do 6 godina.

BLENDED VISKI

Blended viski je kombinacija dobijena mešanjem malt i grain viskija. Ova klasa viskija je najvećeg izbora jer ovaj tip alkoholnog pića može da bude i konkretan spoj dva ili više različitih, već flaširanih viskija. Odatle i naziv Blended, što znači mešani viski.

Za razliku od burbona, koji mora da stoji makar godinu dana u buradima, vrste blended viskija obično nemaju takve zahteve. To blended viskije čini povoljnijim i dostupnijim u odnosu na druge vrste viskija.

Neke zemlje, kao na primer Kanada, zahtevaju da svi malt viskiji koji će mešanjem napraviti vrstu blended viskija, moraju biti stari minimum tri godine. Ovakvo pravilo važi i za Irsku i za Škotsku.

Ovim tekstom smo objasnili najosnovnije razlike najtraženijih viskija i odgovorili smo na najčešće postavljena pitanja. U skorije vreme očekujte detaljnije artikle o pojedinačnim sortama ovog alkoholnog pića, a do tad uživajte u omiljenom viskiju!


Ostavite komentar

Imajte u vidu da komentari moraju biti odobreni od strane moderatora.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.