Rye viski - istorijski značaj i karakteristike

Rye viski je jedna od najstarijih vrsta viskija i jedan od najcjenjenijih u svetu alkoholnih pića. Proizvodi se od mešavine žitarica u kojoj je glavni sastojak raž, a ostali su obično kukuruz, ječam ili pšenica. 

Ražani viski je prvi put proizveden u Sjedinjenim Državama tokom kolonijalnog perioda. Tokom 18. i 19. veka, rye viski je bio vrlo popularan u SAD-u i bio je osnovni sastojak mnogih klasičnih koktela, uključujući Manhattans, Sazeracs i Whiskey Sours. Njegova popularnost je opala tokom perioda prohibicije u SAD-u, kada je proizvodnja alkoholnih pića bila zabranjena. Međutim, u poslednjih nekoliko decenija, rye viski je ponovo doživio procvat i postao je omiljen među ljubiteljima viskija širom sveta.

Proces proizvodnje ražanog viskija sličan je procesu proizvodnje burbon viskija. Međutim, glavni sastojak je raž umesto kukuruza. Da bi se ražani viski smatrao pravim rye viskijem, on mora sadržavati najmanje 51% raži u mešavini žitarica, dok ostatak može biti kukuruz, ječam ili pšenica.

Rye Whiskey

Rye viski se često opisuje kao gorčiji i suviji od drugih vrsta viskija, sa karakterističnim ukusom začina i citrusa. To je zato što raž sadrži više ulja nego druge žitarice koje se koriste za proizvodnju viskija, što daje specifičan ukus i miris. Takođe, rye viski ima niži nivo slatkoće u odnosu na burbon viski, koji se proizvodi od mešavine kukuruza.

Jedan od najpoznatijih rye viskija je američki Rittenhouse Rye, koji ima jaku i kompleksnu aromu sa notama čokolade i meda. Jedan od najstarijih ražanih viskija u Americi je Old Overholt, čija je proizvodnja započeta 1810. godine, a poznat je po svom blagom ukusu i mekoj teksturi. Još jedan popularan ražani viski je kanadski Lot No. 40, koji ima ukusne note vanile i karamela.

Bez obzira da li ste ljubitelj rye viskija ili tek počinjete da ga otkrivate, ovo piće će sigurno ispuniti sva vaša očekivanja.


Ostavite komentar

Imajte u vidu da komentari moraju biti odobreni od strane moderatora.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.