Single pot viski - irska tradicija u čaši

Single pot ili single pot still je jedinstvena irska vrsta viskija koja se proizvodi isključivo u Irskoj. Ovaj viski se naziva i "pure pot still" ili "irish pot still" viski i predstavlja kombinaciju sladanih ječmenih zrna i ne-sladnih zrna, obično raži.

Istorija single pot viskija datira još od 1800-ih godina, kada su brojne destilerije u Irskoj proizvodile i izvozile ovaj viski širom sveta. Međutim, nakon što je došlo do velikog pada potražnje za irskim viskijem u 20. veku, mnoge destilerije su zatvorene, a mnoge su se preorijentisale na proizvodnju drugih vrsta alkoholnih pića.

Green spot and yellow spot whiskey

Danas postoji samo nekoliko destilerija koje proizvode single pot viski, što ga čini vrlo traženim među poznavateljima i kolekcionarima viskija. Jedna od najpoznatijih destilerija je Midleton, koja proizvodi viski pod brendom Redbreast. Ovaj viski je poznat po svojoj glatkoći, bogatim aromama i ukusima koji se sastoje od voća, slatkih začina, vanile i hrastovine.

Single pot viski se tradicionalno proizvodi u bakarnim kazanima koji su zapravo dvostruki, odnosno sastoje se od dva dela. Destilacija se vrši u prvom delu, dok se u drugom delu odvija postupak čišćenja i filtriranja viskija. Ovaj proces daje viskiju specifičan karakter i razlikuje ga od drugih vrsta viskija.

Ukoliko ste ljubitelj viskija ili ste zainteresovani za nešto drugačije od onog što obično pijete, single pot viski svakako treba da bude na vašoj listi za probanje. Ovaj viski je jedinstven po svom ukusu i aromi, a ujedno predstavlja i deo istorije i tradicije irske proizvodnje alkoholnih pića.


Ostavite komentar

Imajte u vidu da komentari moraju biti odobreni od strane moderatora.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.