Tennessee viski - otkrijte tajne proizvodnje

Tennessee viski je poznati tip američkog viskija koji se proizvodi u saveznoj državi Tenesi u Sjedinjenim Američkim Državama. Slično kao i kod burbona, glavna sirovina za proizvodnju Tennessee viskija je kukuruzni slad, ali se takođe mogu koristiti i druge žitarica poput pšenice i ječma.

Ono što čini Tennessee viski posebnim je proces prečišćavanja kroz sloj drvenog uglja poznat kao "charcoal mellowing", pre nego što se viski stavi u hrastove bačve na sazrevanje. Ovaj proces daje Tennessee viskiju posebnu glatkoću i mekoću, kao i dodatni sloj arome i ukusa.

Proces proizvodnje započinje sa mešavinom kukuruznog slada, pšenice i ječma, a zatim se ta mešavina kuva u vodi kako bi se otpustio šećer iz zrna. Nakon toga sledi proces fermentacije, kada se dodaje kvasac u mešavinu kako bi se šećer pretvorio u alkohol.

Nakon fermentacije, Tennessee viski se prečišćava kroz sloj drvenog uglja kako bi se uklonili nečistoće i omekšao ukus. Nakon toga sledi sazrevanje u hrastovim bačvama , što daje viskiju bogatu aromu, karakterističan ukus i boju.

Tennessee viski se može piti čist, sa malom količinom vode ili u koktelima. Neki od najpoznatijih koktela koji se prave sa Tennessee viskijem su "Lynchburg Lemonade" i "Whiskey Sour".

jack daniel's logo

Sadašnji proizvođači Tennessee viskija uključuju poznate brendove kao što su Jack Daniel's, George Dickel i Prichard's. Jack Daniel's je najpoznatiji i najprodavaniji Tennessee viski na svetu i proizvodi se u gradu Lynchburg.

Ukratko, Tennessee viski je prepoznatljiv po procesu prečišćavanja kroz sloj drvenog uglja koji mu daje karakterističan ukus i aromu. Ovaj viski se može piti na različite načine i uživati u njemu u svakoj prilici.


Ostavite komentar

Imajte u vidu da komentari moraju biti odobreni od strane moderatora.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.